Covid 19 13 Kes Positif Babitkan Rohingya Di Johor

Covid 19 13 Kes Positif Babitkan Rohingya Di Johor

Berapa kes covid hari ini di johor. Sejak wabak Covid-19 menular di negara ini tahun lalu seramai 24962 penduduk di Johor dijangkiti wabak itu sehingga hari ini. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor R Vidyananthan berkata 14402 orang adalah rakyat tempatan manakala 10560 adalah bukan warga negara terutama pekerja asing.

Sejak wabak Covid-19 menular di negara ini tahun lalu seramai 24962 penduduk di Johor dijangkiti wabak itu sehingga hari ini. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor.

Sebanyak 15 kes baharu jangkitan wabak COVID-19 di negeri ini direkod semalam dengan 14 daripadanya membabitkan Kluster Kempas manakala satu kes jangkitan pengembara pulang dari Sabah. SEBANYAK 37 kes baharu positif Covid-19 dikesan di sebuah rumah panjang di Sibu Sarawak selepas seorang wanita pulang dari Johor untuk menghadiri pengkebumian bapanya di Pasai Siong dan menjadi super spreader dalam kalangan penghuni di penempatan berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sibu Charles Siaw berkata 37 individu itu didapati positif pada kira-kira pukul 1030. JOHOR BAHRU - Seramai 1010 individu ditempatkan di 17 buah stesen kuarantin untuk kes Covid-19 di seluruh Johor sehingga Ahad.

Exco Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Johor R Vidyananthan berkata daripada jumlah tersebut seramai 113 melibatkan bukan warganegara dan 70 orang lagi adalah warganegara. Dua kluster baharu iaitu Kluster Tembok Gajah dan Kluster Utama Rini menjadikan keseluruhan 21 kluster aktif di negeri ini.

Exco Kesihatan dan Alam Sekitar Johor R Vidyananthan berkata kes indeks bagi Kluster Tembok Gajah telah dilaporkan positif Covid-19 melalui saringan individu bergejala pada 16 Disember. Kementerian Kesihatan KMM memaklumkan terdapat 15 kes baru Covid-19 yang dilaporkan hari ini dengan satu kematian di Johor.

Kali terakhir kes kematian dilaporkan di negara ini adalah pada 11. Sebanyak 21 kes kematian COVID-19 dilaporkan hari ini menjadikan kes kematian tertinggi direkodkan bagi tempoh 24 jam setakat ini.

Jumlah kumulatif kes kematian melibatkan COVID-19 kini 791 kes dengan kes yang ditempatkan di Unit Rawatan Rapi ICU pula mencecah 327 dengan 145 daripadanya memerlukan bantuan pernafasan. Beliau memberitahu daripada jumlah berkenaan hanya satu kes positif Covid-19 yang dikesan di bawah skim PCA.

Selain itu Vidyananthan berkata keadaan semasa di Johor masih terkawal namun dijangkakan bahawa peningkatan kes dalam masa terdekat ini akan terus berlaku dengan aktiviti survelans yang dipertingkatkan. Malaysia kekal mencatatkan jumlah kes harian COVID-19 melepasi 5000 bagi tempoh tiga hari berturut-turut dengan 5298 kes dilaporkan hari ini.

Diharapkan statistik kes sembuh dan discaj bagi negeri Johor akan terus meningkat untuk hari berikutnya katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. Vidyananthan berkata walaupun fasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat PKPB memasuki hari ke-12 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysiamasih komited melaksanakan operasi sanitasi awam bagi.

Daripada jumlah itu terdapat tiga kes positif Covid-19 dikesan di bawah skim PCA katanya dalam kenyataan hari ini. Mengulas lanjut Vidyananthan berkata secara umumnya situasi Covid- 19 di.

Perincian kes penularan Covid-19 dalam negara paling tinggi direkodkan di Sabah dengan 126 kes diikuti Kedah 113 kes dan Selangor 31 kes. Penularan Covid-19 di negeri lain dilaporkan di Johor 8 kes Labuan 5 kes Kuala Lumpur 2 kes Negeri Sembilan 2 kes Perak 2 kes Pulau Pinang 1 kes Kelantan 1 kes dan Sarawak 1 kes katanya melalui kenyataannya hari ini.

JOHOR BAHRU - Terdapat tujuh kluster yang dikesan aktif di negeri ini sehingga semalam menyumbang kepada kes terbaharu koronavirus Covid-19 di Johor. Exco Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Johor R Vidyananthan berkata kluster itu melibatkan Kluster Kiambang Kluster Parit Kassan Kluster Jeri Kluster Meldrum Kluster Bayu Kluster Kempas dan Kluster Padang.

Sebanyak 4571 kes baru dan 17 kematian akibat Covid-19 dicatatkan hari ini. Johor Kuala Lumpur dan Selangor masih menunjukkan trend peningkatan sejak perintah kawalan pergerakan pada 13 Januari.

Situasi Covid-19 di negeri ini masih lagi membimbangkan meskipun kes jangkitan semalam menyusut ke dua angka. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri R.

Vidyananthan berkata masyarakat justeru dinasihatkan mengurangkan aktiviti sosial yang tidak mematuhi prosedur operasi standard SOP. PUTRAJAYAMalaysia merekodkan 287 kes baharu positif COVID-19 setakat jam 12 tengah hari pada Jumaat sekali gus merupakan jumlah tertinggi pernah dicatatkan di negara ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata semua kes tersebut merupakan penularan tempatan tiada langsung kes import. Taburan Data COVID-19 Bagi Seluruh Negeri Johor Sehingga 28 Januari 2021 Jam 1200 Tengahari JOHOR 7 1 7 Kes Dilaporkan Hari Ini Klik link disini untuk paparan High Resolution bagi peta Johor Covid19.

Hari ini kes covid-19 di negeri johor bertambah hingga 535 kes semoga rakyat johor terus patuh sop yang ditetapkan staysafe stayathome.

www.bharian.com.my

Related Image with Berapa Kes Covid Hari Ini Di Johor