Nota Tambahan 2 Novel Jendela Menghadap Jalan 2017

Nota Tambahan 2 Novel Jendela Menghadap Jalan 2017

Contoh jawapan latar tempat novel jendela menghadap jalan. NOVEL JENDELA MENGHADAP JALAN Tema Tema novel ini ialah kehidupan masyarakat yang menghadapi pelbagai masalah diselesaikan dengan cara muafakat. Antaranya daluk LiIi menjadi sumber rujukan masyarakat setempat dan orang luar berkaitan dengan perubatan tradisional.

Latar Latar tempat 1. Di rumah keluarga Lili di Kuala Lumpur.

Novel Jendela Menghadap Jalan tmebm2k19. Thursday 1 December 2016.

1Daerah Tempat Nenek Dan Datuk Tinggal. 2Daerah asal ibu Lili.

2Kedai milik Letchumi ibu Geetha terletak di sini. Sinopsis Bab Demi Bab Tema Persoalan Watak dan Perwatakan Latar Masa Latar Tempat Latar Masyarakat Plot Teknik Penceritaan Gaya Bahasa Nilai Pengajaran Soalan Peperiksaan Skema Jawapan Contoh Soalan Jawapan Novel Jendela Menghadap Jalan K4.

Komsas Tingkatan 4Komponen sastera dan novel BM bahasa melayu. Berdasarkan novel yang telah saya kaji iaitu novel Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin saya berpendapat bahawa wajar novel ini berakhir sedemikian melalui peristiwa menyelesaikan isu berkaitan kubah surauLili Danel dan Geetha berjaya menyelesaikan isu berkaitan kubah surau yang dihadapi oleh penduduk di Kampung Sentosa.

Sinopsis Tema Persoalan Nilai Pengajaran Watak Perwatakan Plot Latar Masa Latar Tempat Latar Masyarakat Teknik Plot Gaya Bahasa Soalan Peperiksaan Skema Jawapan Contoh Soalan Jawapan. Novel Jendela Menghadap Jalan K Komsas BM Bahasa Melayu Tingkatan 4 SPM.

Komponen sastera dan novel BM bahasa melayu. Latar Novel Jendela Menghadap Jalan Latar Tempat.

O Daerah Tempat Nenek Dan Datuk Tinggal. O Daerah asal ibu Lili.

O Tempat penduduk kampung berkumpul bagi menyelesaikan masalah pembelian tanah orang kampung oleh orang yang tidak dikenali. Novel yang telah saya kaji ialah Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin.

Watak hitam yang terdapat dalam novel ini ialah Rafiq. Antara alasannya memilih Rafiq sebagai watak hitam adalah kerana Rafiq merupakan seorang yang bersikap kejam dan tidak berperikemanusiaanContohnya Rafiq telah menahan dan mengacukan pisau ke leher Lili serta mengurung dan mengikat Lili di sebuah pondok buruk.

Jendela menghadap jalan Berdasarkan novel Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin pengarang memaparkan tema kecekalan seorang gadis dalam menghadapi pelbagai cabaran dan rintangan. Lili cekal menghadapi kerenah ibunya yang menyuruh dia menghabiskan cuti persekolahan di Kampung Sentosa tempat kelahiran ibunya.

NOVEL JENDELA MENGHADAP JALAN RUHAINI MATDARIN Latar. O Tempat penduduk kampung berkumpul bagi menyelesaikan masalah pembelian tanah orang kampung oleh orang yang tidak dikenali.

O Tempat Che Jah membuat pengakuan bahawa suaminya Seman yang melarikan kubah surau. - Tema novel Jendela Menghadap Jalan ialah ketabahan seorang gadis dalam menempuh berbagai-bagai ujian dan rintangan sewaktu menghabiskan cuti persekolahan di kampung datuknya.

- Buktinya semasa Lili berada di Kampung Sentosa Lili tidak pernah menghubungi ibunya di Kuala Lumpur untuk mengadu mengenai masalah yang dihadapinya. Contoh Jawapan Dalam novel Jendela Menghadap Jalan karya Ruhani Mat Darin terdapat persoalan kasih sayang antara ahli keluarga yang diutarakan.

Persoalan kasih sayang ibu yang mendalam terhadap anaknya dipaparkan melalui watak ibu Lili yang sangat sayang akan anaknya Lili. Watak Perwatakan Novel Jendela Menghadap Jalan Watak Utama Lili.

Seorang yang pemarah dan sering menjadikan Che Jah isterinya dan anak-anaknya Haziq dan Rafiq sebagai tempat melepaskan geram dan marah. Teknik Penulisan Novel Jendela Menghadap Jalan.

Latar Novel Jendela Menghadap Jalan. Soalan Novel Latar Tempat papar berkaitan - pada 1112019 - jumlah.

197 hits Fokus 7Berdasarkan sebuah novel yang anda kaji huraikan dua latar tempat yang terdapat dalam novel tersebut Novel yang saya pelajari di Tingkatan 4 ialah Jendela Menghadap Jalan hasil karya Ruhaini Matdarin Pengarang mengemukakan beberapa l. Soalan Dan Jawapan Novel Jendela Menghadap Jalan Contoh Nyah.

Koleksi soalan peperiksaan percubaan bm spm 2019 kertas 2 novel songket berbenang emas novel yang saya kaji di tingkatan 5 ialah novel songket berbenang emas karya khairuddin ayip. Tema novel ini adalah tentang kegigihan seorang gadis dalam menempuhi berbagai bagai cabaran dan dugaan hidup.

Sinopsis bab demi bab sinopsis keseluruhan tema persoalan watak dan perwatakan latar masa latar tempat latar masyarakat binaan plot gaya bahasa nilai pengajaran novel songket berbenang emas k6. Komponen sastera dan novel bm bahasa melayu.

Semoga perkongsian nota nota rujukan bahasa melayu contoh contoh karangan. KERTAS 2 NOVEL JAWAPAN 4b JENDELA MENGHADAP JALAN SONGKET BERBENANG EMAS Novel yang saya kaji di Tingkatan 4 ialah novel Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin manakala novel di Tingkatan 5 ialah novel Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip.

Terdapat banyak pengajaran kasih sayang dalam kedua-dua buah novel. D watak dan perwatakan.

E plot binaan plot teknik plot f latar masa tempat masyarakat g gaya bahasa h nilai i pengajaran 4. Terdapat dua bahagian iaitu a 7 markah dan b 8 markah.

Kisah puteri salji snow white plot jalan cerita permulaan kelahiran puteri salji. Sinopsis bab demi bab tema persoalan watak dan perwatakan latar masa latar tempat latar masyarakat plot teknik penceritaan gaya bahasa nilai pengajaran soalan peperiksaan skema jawapan contoh soalan jawapan novel jendela menghadap jalan k4.

Komponen sastera dan novel bm bahasa melayu.

www.scribd.com