Sistem Laporan Polis Atas Talian E Reporting Akan Diperluaskan Ke Seluruh Negara Dalam Tempoh Terdekat Amanz

Sistem Laporan Polis Atas Talian E Reporting Akan Diperluaskan Ke Seluruh Negara Dalam Tempoh Terdekat Amanz

Laporan online polis. Ini adalah satu inisiatif Polis Diraja Malaysia untuk memudahkan orang awam membuat repot polis secara online melalui Internet. Kemudahan ini disediakan khas untuk membuat laporan polis bagi kes kehilangan dokumen atau barang yang tidak berkait dengan jenayah.

Pihak Polis Diraja Malaysia telah pun melancarkan laman portal e-reporting yang bertujuan untuk memudahkan orang awam membuat laporan polis secara online melalui Internet. Kemudahan ini disediakan khas untuk membuat laporan polis bagi kes kehilangan dokumen atau barang yang tidak berkait dengan jenayah.

LP 1 VI 2013 Dit Reskrim IDENTITAS PELAPOR. FRANDA PURBAUmur 23 ThnTpt Tgl Lahir Jakarta 11 Januari 1990Agama Kristen ProtestanPekerjaan Swasta Alamat JlSunan Kalijaga No60Rt1105 KecJambi luar kota KelSimp Asri Hp 085214071339 PERISTIWA YANG DILAPORKAN.

1 Waktu Kejadian. Minggu 2 Maret 2013 2.

Memberi kemudahan kepada orang awam untuk membuat laporan polis secara online yang tidak melibatkan kes-kes jenayah ataudan yang tidak memerlukan siasatan lanjut oleh pihak polis. PELANCARAN Dilancarkan oleh YDH IG Tan Sri Dato Sri Khalid Bin Abu Bakar Ketua Polis Negara semasa Majlis Penutupan Projek Rintis Balai Polis Moden Fasa I yang.

Difahamkan sebanyak 80 hingga 90 laporan polis dibuat di sekitar Kuala Lumpur pada 2015-2016 adalah berkaitan dengan kes yang disenaraikan diatas. Sistem laporan atas talian PDRM ini turut mendapat maklum balas baik daripada orang ramai dan akan diperkembangkan lagi di seluruh bahagian Kuala Lumpur.

Polis belum menerima laporan berhubung tindakan provokasi seorang lelaki yang dikatakan mabuk terhadap anggota penguat kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur DBKL di kawasan Pasar. 2 LAPORAN TAHUNAN POLIS DIRAJA MALAYSIA 2008 Prakata Ketua Polis Negara Setelah 201 tahun mencurah khidmat bakti kepada masyarakat termasuk 50 tahun sebagai negara merdeka PDRM telah melalui pelbagai bentuk perubahan.

Pasukan Polis berubah secara signifikan dari tahun ke tahun sama ada dari segi operasi modal insan dan penggunaan. Sistem online ini sengaja dibuat untuk mempermudah masyarakat mengetahui perkembangan laporan polisi yang pernah dibuat.

Ini semua bertujuan juga agar masyarakat lebih terlayani lebih maksimal dan menghindari potensi-potensi penyimpangan. Semasa buat laporan polis pastikan buat laporan di Balai Polis di mana transaksi pertama dibuat.

Lebih mudah untuk diuruskan. Boleh je buat laporan DI tempat lain tapi akan ambil sedikit masa.

Tapi kalau transaksi pertama dibuat di Australia tak perlulah nak cari tiket flight ke Australia dan ke balai polis DI sana untuk buat report. Pihak Polis Diraja Malaysia PDRM telah pun melancarkan laman portal e-reporting yang bertujuan untuk memudahkan orang awam membuat laporan polis secara online melalui Internet.

Kemudahan ini disediakan khas untuk membuat laporan polis bagi kes kehilangan dokumen atau barang yang tidak berkait dengan jenayah. Polis Kuala Lumpur hari ini melancarkan sistem laporan polis melalui dalam talian e-reporting bagi membolehkan orang ramai membuat laporan polis tanpa perlu ke balai polis.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata laporan yang dibuat harus tidak membabitkan kes-kes jenayah atau tidak memerlukan siasatan lanjut oleh polis. Menipu disamun buat laporan polis palsuARAU.

Bohong disamun selepas menipu duit syarikat. Itu antara modus operandi yang selalu digunakan pihak tidak bertanggungjawab ketika membuat laporan polis yang akhirnya dikesan palsuBagaimanapun tindakan segelintir individu itu sering kali kantoi selepas pihak polis melakukan siasatan mengenainyaDalam satu kes pada 22 Disember tahun lalu.

Berikutan laporan itu pihak polis telah menjalankan siasatan menyeluruh dan mendapati ianya tidak benar tidak berasas dan tidak menjumpai sebarang bukti salah laku seperti yang dilapor oleh pegawai itu. Berikutan tindakannya yang membuat laporan mengelirukan kepada pihak polis pegawai berkenaan dikatakan telah diberikan ganjaran rewards.

Dalam laporan hari ini kita meminta agar Pihak Polis Diraja Malaysia PDRM membuat siasatan terhadap Tommy Thomas di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 dan juga Seksyen 203A Kanun Keseksaan kerana Tommy Thomas telah membuat pendedahan umum maklumat-maklumat sulit kerajaan yang ada dalam pengetahuan Tommy Thomas sebagai seorang bekas Peguam. Mohamed Apandi berkata tujuannya membuat laporan polis adalah untuk memastikan semua pihak yang telah dianiaya difitnah dan dihina dalam buku itu mendapat keadilan.

Katanya yang terkandung dalam buku Tommy menunjukkan sifat beliau yang memandang rendah dan tidak menghargai individu yang merupakan tulang belakang perundangan negara. Tahap kecekalan seseorang dalam dunia perkerjaan pasti berbeza untuk setiap insan.

Kesabaran yang tinggi sangat diperlukan dalam mencari rezeki terutama bagi mereka yang bekerja dengan pelanggan. Itu dugaan menimpa seorang juruwang wanita yang sedang hamil lima bulan apabila ditampar oleh seorang lelaki pada Ahad lalu namun dia tetap sabar sebelum membuat laporan polis Balai Polis.

Menerusi laporan polis itu Mohamed Apandi mendakwa kes berkenaan perlu disiasat mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan Seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi 1972 dan Seksyen 203A Kanun Keseksaan. Ketua Polis Daerah Arau Superintenden Nanda Maarof memberitahu bagi menyembunyikan tindakan tersebut wanita itu membuat laporan polis kononnya disamun.

Selain menipu duit syarikat antara alasan lain sesetengah pihak membuat laporan polis kononnya disamun adalah bagi mengelak didenda oleh Jabatan Pendaftaran Negara JPN selepas. SEPANG Polis mengesahkan menerima laporan yang dibuat seorang kakitangan wanita Universiti Putra Malaysia UPM selepas video kelakuannya tular bertengkar di jalan raya berhampiran Hospital Serdang semalam.

Ketua Polis Daerah Sepang Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata wanita berkenaan telah membuat laporan polis di Balai Polis Seri Kembangan. Sehingga hari ini.

Timbalan Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani berkata polis menerima sebanyak tujuh laporan dari seluruh negara berkaitan buku tulisan bekas peguam negara Tommy Thomas. Sehubungan itu katanya dua kertas siasatan mengenai penulisan buku berjudul My Story.

Justice in The Wilderness itu dibuka.

amanz.my